Bel ons op 040-7113026 of mail info@revitalis.nl

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)/ME

Blijf op de hoogte van de nieuwste innovatieve gezondheidsontwikkelingen en ontvang het cel herstel voedingsplan kado:

Wanneer vermoeidheid niet overgaat: Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

Moe zijn we allemaal wel eens. Na een dag hard werken of een periode van spanning op werk of thuis. Meestal gaat deze vermoeidheid over als de oorzaak ervan weg is en u wat rust heeft kunnen nemen. Door te rusten en wat te sporten, krijgt u vaak uw energie wel weer terug.

Maar wat te doen als de vermoeidheid aanhoudt? Als die niet verdwijnt en zelfs niet minder wordt? Zelfs na maanden niet. Wanneer u niet uitgerust wakker wordt en sporten u alleen maar verder uitput? Het kan zijn dat u te maken heeft met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS).

Verkeerd behandeld

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) is moeilijk vast te stellen en wordt vaak verward met andere aandoeningen. Te vaak wordt gesteld dat het ‘tussen de oren’ zit. Er wordt u psychotherapie voorgeschreven en/of u krijgt medicijnen die de symptomen onderdrukken. De oorzaak wordt niet weggenomen en u blijft met de klachten lopen.

Oorzaak fysiek

Revitalis werkt samen met Professor Michael Maes. Hij is gespecialiseerd in CVS en andere vermoeidheidsklachten. Hij ontdekte dat de oorzaak wel degelijk een fysieke component heeft en dat deze is terug te voeren op ontstekingsprocessen in het lichaam.

Diverse oorzaken kunnen de ontstekingsprocessen bevorderen, zoals een lekkende darm, tekort aan antioxidanten, een verstoorde balans in Omega 3 en 6 of lichamelijke of geestelijke stress.

Herstel biochemische balans

Revitalis zoekt voor u de exacte oorzaak van uw vermoeidheid uit en stelt een behandelplan op die dit verhelpt. Revitalis zet in op het herstellen van uw biochemische balans.

Benieuwd wat Revitalis voor u kan doen?
Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan

“Voordat ik bij de kliniek terecht kwam via een kennis, was ik al drie jaar aan het zoeken naar de oorzaak van mijn vermoeidheid via de huisarts en het ziekenhuis. Ik kreeg medicijnen, maar die hielpen niet en mijn klachten werden alleen maar erger. Ik ben zeer tevreden over de behandeling van mijn chronische vermoeidheid bij Revitalis, omdat de therapeut de echte oorzaken heeft weten te ontdekken en ook heeft behandeld.”

Meer informatie over Chronisch Vermoeidheidssyndroom?

 • Lees verder over kenmerken, oorzaken en behandeling van CVS
 • Bekijk in onderstaande video een lezing van Prof. Maes over CVS

 

Over het Chronisch Vermoeidheidssyndroom – CVS

Kenmerken CVS

Wanneer iemand meer dan 6 maanden kampt met voortdurende, onverklaarbare vermoeidheid, kan er sprake zijn van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). De vermoeidheid gaat gepaard met andere klachten zoals:

 • geheugenverlies of concentratieverlies;
 • zere keel;
 • stramme spieren;
 • pijnlijke gewrichten;
 • hoofdpijn of andere pijnen;
 • slaapstoornis;
 • verlies van eetlust;
 • opgezette lymfeklieren in armen of nek.

De vermoeidheid gaat niet over na een goede nacht slaap en inspanning vergroot het gevoel van uitputting alleen maar. Bij langdurige CVS-klachten kunnen er ook psychische klachten ontstaan, zoals depressie, stemmingswisselingen, paniekaanvallen of angststoornissen.

Patiënten vaak miskend

In Nederland zijn er zo’n 60.000 mensen waarbij deze vermoeidheid niet over gaat. De grootste groep die hier last van heeft zijn vrouwen tussen de 25 en 45 jaar oud. Het stellen van een diagnose bij CVS is niet zo makkelijk omdat de symptomen vaag zijn en de stoornis vaak klachten laat zien die lijken op andere syndromen en ziekten, zoals griep of andere virale infecties.

In veel gevallen kan de reguliere geneeskunde geen duidelijke oorzaak vinden en wordt gesteld dat de klachten van psychosociale aard zijn. De patiënt krijgt te horen dat het ‘tussen de oren’ zit en krijgt psychotherapie voorgeschreven. Eventueel aangevuld met medicijnen die andere symptomen onderdrukken. Dit helpt de patiënt vaak niet, waardoor die met de vermoeidheid blijft doorlopen. Soms wel jarenlang.

Oorzaken van CVS

Professor Micheal Maes ontdekte dat de oorzaak van CVS moet worden gezocht in ontstekingsprocessen in het lichaam. Bij CVS maken ontstekingsprocessen cellen kapot. De oorzaken van de ontstekingsprocessen kunnen heel divers van aard zijn. Het kan beginnen met een simpel virus of bacterie die iemand oploopt, maar ook met zaken zoals een voedselallergie of psychologische stress. Ook een lekkende darm of een disbalans in Omega 3 (te vinden in vette vis) en Omega 6 (te vinden in junkfood) kunnen ontstekingsprocessen veroorzaken of verergeren.

Zulke zaken zorgen voor zogenoemde ‘oxidatieve stress’. Oxidatieve stress zijn in principe schadelijke deeltjes die de cellen kapot maken. Heeft het lichaam te weinig herstellend vermogen, dan komt het in een vicieuze cirkel waardoor celbeschadigingen blijven optreden en de klachten alsmaar verergeren.

Mogelijke aanpak

Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS) is dus een complexe ziekte waarbij het belangrijk is om oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden. Revitalis doet om die reden grondig onderzoek en achterhaalt de individuele oorzaken van CVS. Op die manier krijgen patiënten een persoonlijk behandelplan dat écht effectief is.

De behandeling zet in op het herstellen van de biochemische balans in het lichaam en het doorbreken van de vicieuze cirkel van de ontstekingsprocessen. In veel gevallen zijn patiënten met CVS gebaat bij een ander voedingspatroon en/of inname van voedingssupplementen. De voedingsstoffen die vaak aangevuld moeten worden bij CVS zijn:

 • vitamine B;
 • antioxidanten;
 • vitamine C;
 • magnesium;
 • natrium;
 • zink;
 • L-tryptofaan;
 • L-carnitine;
 • CoQ10;
 • essentiële vetzuren.

Ook biedt Revitalis therapieën om lichaam en geest meer in balans te brengen. Zoals mindfullness of coaching.

“Ik had enorm last van vermoeidheidsklachten. Ik kon gewoon niks meer, maar kon ook niet vinden wat er aan de hand was. Ik heb van alles geprobeerd en allerlei advies en hulp ingeroepen, maar zonder resultaat. Door de behandeling van mijn vermoeidheid bij jullie kliniek is mijn vermoeidheid enorm verminderd. Ik kon gewoon ineens weer dingen doen en dat vond ik heel erg fijn.”

Benieuwd wat Revitalis voor u kan betekenen?

Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan

Meer informatie over CVS?

 • Bekijk in onderstaande video een lezing van Prof. Maes over CVS

https://youtu.be/RLCQXvYrfTU

Oorzaken chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid komt met name voor bij vrouwen tussen de 25 en de 45. Maar iedereen kan CVS krijgen. Hoewel de oorzaak van CVS onbekend is, kan het getriggerd worden door een aantal factoren, inclusief infecties, mentale of fysieke stress, voedingstekorten, allergieën, immuunsysteem ontregelingen, hormonale problemen en lage bloeddruk. Het lijkt een genetische component te hebben. Ook oxidatieve stress zou een rol kunnen spelen bij CVS en vermoeidheid. Hier zetten we een aantal triggers op een rijtje:

Infectieziekten

Tot op heden is er geen specifiek verband gevonden tussen infectanten en chronische vermoeidheid. Toch is het zo dat veel mensen die lijden aan CVS stellen dat de aandoening is begonnen, vanaf het moment dat ze een bepaalde infectie gehad hebben. Velen zeggen dat hun chronische vermoeidheid begon met een griepachtige ziekte. Anderen zeggen dat hun chronische vermoeidheid ineens de kop op stak.

Immunologische Aandoeningen

Veel patiënten met CVS hebben verstoorde immuunfuncties, zoals aangegeven wordt door een verhoogde produtie van cytokines, afgenomen aantallen natuurlijke “killer cellen”, veranderingen in de expressies van T-cellen, of toegenomen allergieën of auto-immuuun ziekten. Het is niet duidelijk of deze aandoeningen door CVS veroorzaakt worden.

Tandvulling/ amalgaam vergiftinging

Er zijn onderzoekers die stellen dat het amalgaam van tandvullingen vergiftigingen veroorzaken. Dit is niet zo gek, want er lopen nog heel veel mensen met amalgaamtandvullingen rond, of zij hebben deze ooit gehad. In een belangrijke studie vertoonden 75% van de patiënten verbeteringen in hun gezondheid en van hun CVS klachten na het verwijderen van hun amalgaam tandvullingen (LifeExtension 2013). Men vermoedt dat het effect komt door een overgevoeligheid of allergische reactie voor het materiaal.

Oxidatieve stress

Studies tonen aan dat oxidatieve stress een belangrijke rol kan spelen in CVS (Life Extension 2013). Oxidatieve stress is een process waarbij hoog reactieve moleculen, die vrije radicalen genoemd worden, cellulaire structuren beschadigen. Vrije radicalen zijn bijproducten van een normaal metabolisme, maar gedurende periodes van een abnormale metabolische activiteit – zoals een mitochondrische dysfunctie – worden ze veel sneller en in grotere hoeveelheden geproduceerd. Bij ziekten als CVS, Alzheimer geraken neuronen beschadigd.

Endocriene Systeem Stoornissen

Stress, zowel fysieke als emotionele stress, kan lijden tot toegenomen cortisol niveaus. In het belangrijke Journal of Affective Disorders, wordt het chronische vermoeidheidssyndroom in verband gebracht met lage cortisol niveaus en een verhoogde serotonine functie (LifeExtension 2013: pp. 449). Ook aluminium neemt toe bij CVS.

Lage bloeddruk

Veel mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom hebben een te lage bloeddruk. In onderzoek bleken zelfs 96% van de patiënten met CVS een neuraal gestuurde lage bloeddruk te hebben. Medicijnen die deze neuraal gestuurde lage bloeddruk verbeterden, zorgden voor verbeteringen op het vlak van CVS symptomen bij 75% van de patiënten. Ook orthostatische hypotensie (lage bloeddruk die optreedt als iemand zich van een liggende naar een staande positie beweegt), komt veel voor bij mensen met CVS (Life Extension 2013).

Achtergrondinformatie

Life Extension Foundation. 2013. Disease Prevention and Treatment. 130 Evidence-Based Protocols to Combat the Diseases of Aging.

Diagnose van CVS

Het stellen van een diagnose bij CVS is niet zo gemakkelijk omdat de symptomen vaag zijn en de stoornis vaak klachten laat zien, die lijken op andere syndromen en ziekten, zoals griep of andere virale infecties. Ziektes die lijken op CVS zijn suikerziekte, hypothyroïdisme, depressie, ziekten door het milieu, voedselallergieën, eetstoornissen, slaapaneu, autoimmuunziekten, infecties, de ziekte van Pfeiffer, en kanker (LifeExtension 2013).

Langere termijn

De diagnose van CVS kan enkel gesteld worden, als de patiënt voortdurende, onverklaarbare vermoeidheid vertoont gedurende meer dan 6 maanden. Daarbij moeten ook minimaal 4 van de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • onverkwikkende slaap
 • cognitieve problemen, in het bijzonder in het korte-termijn geheugen en bij de concentratie
 • een zere keel
 • gevoelige lymfeklieren
 • pijn in meerdere gewrichten zonder zwellingen of zonder rood worden
 • een nieuw soort hoofdpijn, van een nieuw type en met een nieuw patroon
 • postexertion malaise die meer dan 24 uur duurt
 • voortdurende gevoelens van ziek zijn die meer dan 24 uur blijven duren na inspanning

Hoe treedt CVS op?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom lijkt plots de kop op te steken in doorgaans heel actieve mensen. In een typisch ziekteproces, blijft een anderszins normale groep of een of andere andere ziekte hangen als ondragelijke uitputting en symptomen van CVS. De toestand wordt vaak verward met andere aandoeningen en infecties en daardoor worden patiënten vaak zonder resultaat weer naar huis gestuurd. Testen tonen dan niks aan terwijl de symptomen toenemen. Vaak mondt dit uit in slaapproblemen en depressiviteit.

Achtergrondinformatie

Life Extension Foundation. 2013. Disease Prevention and Treatment. 130 Evidence-Based Protocols to Combat the Diseases of Aging.

Behandeling van chronische vermoeidheid

Er zijn geen goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van chronische vermoeidheid. Er bestaan wel een aantal vormen van medicatie, die bedoeld zijn om de symptomen die bij CVS de kop op steken te behandelen. Denk hierbij aan een behandeling met anti-depressiva, anti-histamine middelen voor het centraal zenuwstelsel, e.d. Een zeker medicijn dat mogelijk wat vooruitgang laat zien in de behandeling van chronische vermoeidheid is Ampligen. Dit is een niet-erkend experimenteel antiviraal medicijn en biedt ook weinig soelaas (van Duppen 2003). De meeste medicatie die wordt voorgeschreven, zijn medicijnen die de symptomen aanpakken, maar niet de oorzaak van de klachten.

Vermoeidheid en voeding

In de meeste gevallen verbeteren de klachten van chronische vermoeidheid over tijd. Het aanvullen van energie en het verbeteren van het immuunsysteem zijn methodes die het verminderen van de klachten ondersteunen. Het is ook aan te raden om een volledig hormonaal onderzoek te doen. Hierbij worden bloedtesten gedaan die de hormonale niveaus van DHEA, pregnenolone, oestrogeen, testosteron etc. meten. Omdat voeding een relevante rol speelt bij chronische vermoeidheid, ondersteunt Revitalis u met een gepast dieet. Veel van onze patiënten hebben enorm veel baat bij onze behandeling, en kunnen op korte termijn de symptoom-onderdrukkende medicijnen weer achterwege laten.

Bio-identieke hormoontherapie

Bio-identieke hormoontherapie kan ondersteunend zijn bij chronische vermoeidheid.

Voedingsstoffen

Bij patiënten met CVS worden vaak tekorten gezien van bepaalde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen beïnvloeden zowel de symptomen als het genezingsproces van chronische vermoeidheid. De voedingsstoffen die vaak aangevuld moeten worden bij CVS zijn:

 • Vitamine B12
 • Foliumzuur
 • Antioxidanten
 • Vitamine C
 • Magnesium
 • Natrium
 • Zink
 • L-tryptofaan
 • L-carnitine
 • CoQ10
 • Essentiële vetzuren
 • Taurine
 • Alfaliponzuur

Achtergrondinformatie

van Duppen, D., Neirinckx, J. Seuntjes, L. 2003. “Behandeling van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom in de Huisartsenpraktijk.” In: Huisarts en Wetenschap.  Vol. 46, Iss. 4, pp. 664-668.

stel een vraag