Bel ons op 040-7113026 of mail info@revitalis.nl

Alcoholisme

Blijf op de hoogte van de nieuwste innovatieve gezondheidsontwikkelingen en ontvang het cel herstel voedingsplan kado:

Alcoholisme

Alcoholisme is een ernstige ziekte, die veel meer voorkomt dan we denken. De Anonieme Alcoholisten schat dat ongeveer 1 op de 10 mensen aan alcoholisme lijdt. Volgens het Trimbos instituut voldeed in 2013 in de leeftijd van 12 jaar en ouder, 1 op de 8 drinkers aan de definitie “ zware drinker”. Een “zware drinker” is iemand die minstens één keer per week meer dan 6 glazen alcohol op een dag drinkt. Hoewel alcoholisme een ziekte is, wordt dit jammer genoeg in onze maatschappij vaak nog steeds niet zo gezien. Hierdoor durven veel mensen niet voor hun alcoholisme uit te komen. Dit uit angst voor stigma’s, uitsluiting en oordelen.

Wat is alcohol?

Alcohol is een stof die ontstaat door de gisting van suikers die in granen of in fruit zitten. De gistcellen zetten de suikers dus om in alcohol. Maar wat is alcohol nog meer? Alcohol is een morfine-achtige stof, die zich in de hersenen verbindt aan de endorfine-receptoren. In de praktijk betekent dit dat als je je afvraagt wat alcohol echt is, dat dit op korte termijn een stof is die je hersenen verdooft. Op lange termijn ondervinden de endorfine-receptoren op de hersenen schade van alcoholgebruik. Er ontstaat dan een dopamine tekort, met bijwerkingen als depressie, angststoornissen etc.

Wanneer ben je alcoholist?

Wanneer ben je alcoholist of niet? In de eerste plaats bepaal jij dat zelf, maar wanneer ben je alcoholist voor de wetenschap? In de wetenschap wordt er vaak verschil gemaakt tussen zware drinkers, probleemdrinkers en alcoholisten. Een “probleemdrinker” is bijvoorbeeld iemand, die door zijn drankgebruik allerlei problemen krijgt, bv. met zijn gezondheid, of met aggressie of juist in zijn sociale omgeving. “Alcoholisme” daarentegen wordt wereldwijd gezien als een ernstige psychiatrische aandoening. Hieronder zetten we een aantal feiten op een rijtje.

Kenmerken alcoholisme

De stoornis en de ernst daarvan stelt men in de geneeskunde vast aan de hand van 11 verschillende kenmerken van alcoholisme. Deze kenmerken van alcoholisme staan vermeld in de DSM-V, dat is een wereldwijd gebruikt handboek voor psychiatrische hulpverleners. De 11 kenmerken van alcoholisme volgens de DSM-V zijn:

 • Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan je van plan was
 • Pogingen op te stoppen of te minderen mislukken
 • Er gaat veel tijd inzitten om te gebruiken of om te herstellen van gebruik
 • Je hebt een groot verlangen om steeds alcohol te gebruiken
 • Je schiet tekort op je werk, op school of thuis door je alcoholgebruik
 • Zelfs als je door je alcoholgebruik problemen krijgt met relaties, blijf je drinken
 • Hobby’s, sociale activiteiten of werk worden opgegeven door het gebruik
 • Zelfs wanneer dit gevaar oplevert, blijf je nog drinken
 • Zelfs als je weet, dat het gebruik lichamelijke of psychische klachten veroorzaakt of erger maakt, blijf je toch gebruiken
 • Je hebt steeds meer drank nodig om er nog effect van te voelen, er treedt dus tolerantie op
 • Je lijdt aan ontwenningsverschijnselen, behalve als je toch weer meer alcohol gebruikt.

Kenmerken alcoholisme volgens de AA

Hoewel de wetenschap 11 kenmerken van alcoholisme gebruikt, hanteert men bij de Anonieme Alcoholisten een veel eenvoudigere graadmeter. Jij bepaalt immers zelf of je aan alcoholisme lijdt of niet. Als jij wel eens geprobeerd hebt, om de drank een week te laten staan, maar komt er na een week achter dat dit niet is gelukt, dan heb je volgens de AA een drankprobleem. Ook is volgens de AA iemand die niet kan minderen met alcohol – iemand die het dus nodig heeft om volledig te stoppen wil hij zijn drankgebruik in toom houden- een alcoholist.

Waarom is stoppen met drinken nu eigenlijk zo moeilijk? Stoppen met drinken is moeilijk omdat veelvuldig gebruik van alcohol onze endorfine-receptoren beschadigt. Hierdoor kan er niet meer voldoende dopamine, melatonine of serotonine aangemaakt worden. Omdat het lichaam hunkert naar endorfines, maar deze niet meer kan opnemen, gaat het op zoek naar exorfines, die het lichaam ook niet meer kan opnemen! Hierdoor blijft het lichaam naar alcohol vragen. “Zucht” naar alcohol, zou je dus eigenlijk kunnen zien als een rood lampje dat zegt dat je endorfine-receptoren er slecht aan toe zijn. Lees meer hierover bij Het Dopamine tekort.

Medicijnen: antabus, refusal, naltrexon en alcohol

Net als alcohol zijn medicijnen morfine-achtige stoffen. Dit wil zeggen dat alcohol en medicijnen inwerken op dezelfde receptoren in onze hersenen. Bij veelvuldig gebruik van alcohol worden deze receptoren beschadigd. Er ontstaat dan een hunkering naar alcohol. (Lees ook Stoppen met Drinken). Omdat medicijnen zoals naltrexon ook morfine-achtige stoffen zijn, beschadigen ze deze receptoren op dezelfde manier als alcohol dat doet. Op korte termijn kunnen deze medicijnen dus helpen, omdat je er ziek van wordt als je alcohol drinkt, maar op lange termijn verergeren ze het probleem.

In onze afkickkliniek voor alcohol gebruiken we een nieuwe, in de VS ontwikkelde, methode om af te kicken van alcohol. Wij gebruiken deze methode onder licentie en begeleiding van deze Amerikaanse instelling. Dankzij deze benadering, worden mensen in staat gesteld om in onze afkickkliniek voor alcohol, af te kicken zonder de bijkomende afkickverschijselen, zoals extreme zucht, of wat we ook craving noemen. Dankzij deze behandeling worden de hersenen als het waren helemaal opgeschoond en gereset. Je kan dit ook een hele grondige detox noemen. Lees meer over onze afkickkliniek voor alcohol onder het Breinherstelprogramma.

stel een vraag